Tyska inte på modet längre?

Varför läser så få elever nuförtiden tyska?
 
Svara - Markera som oläst - Radera
 
  
lilljonas K25 från Lund i Skåne län, 29/8 kl 20:00 
 
För att tyskan förlorat sin ställning som världsspråk ännu mer på sistone?

Fler svenskar reser till länder där man inte talar tyska eller franska numera jämfört med för en bunte år sen, och därför blir framför allt spanskan allt mer populärt bland elever. Kombinera det med att traditionen med tyska som nödvändigt för viss högre skolning som inom teologi och filosofi börjat klinga bort, även om det var flera decennier sen lärare faktiskt förväntade sig att elever inom dessa ämnen skulle kunna tyska.
 
Svara - Markera som oläst
 
  
MoriMotonari K16 från Karlstad i Värmlands län, 29/8 kl 21:46 
 
Det är rätt synd, jag tror iaf att jag kommer att få mer användning för min tyska än de flesta kommer få för sin spanska, men det är ju en fråga om prioriteringar.

Och om folk säger att tyska är ett fult språk så måste jag säga att jag tycker att spanska är minst likadant, ta bara namnet Jorge (Chorche). :)
 
Svara - Markera som oläst
 
  
Anstai O34 från Göteborg i Västra Götalands län, 29/8 kl 22:06 
 
För att det går rykten om att tyska är skitsvårt, men spanska är busenkelt.
(förutom det lilljonas skrev, då)
 
Svara - Markera som oläst
 
  
Danu T19 från Irland i Utomlands, Igår kl 07:30 
 
Tyska ÄR skitsvårt. :)
 
Svara - Markera som oläst
 
 
Fortis K26 från Karlstad i Värmlands län, Igår kl 10:57 
 
Spanska är INTE busenkelt. Om man som svensk har ett germanskt språk som modersmål, lär tyska vara enklare att lära sig än spanska.
 
Svara - Markera som oläst
 
  
Anstai O34 från Göteborg i Västra Götalands län, Igår kl 17:08 
 
Det behöver du inte tipsa mig om ;-)
Gå ut i skolorna och tala om det för alla femteklassare istället. De borde ö.h.t. få reda på mer varför det är bra att kunna språk, men nu går jag väl OT.
 
Svara - Markera som oläst
 
  
mr_shadow K18 från Söderhamn i Gävleborgs län, Idag kl 00:14 
 
Kan ju vara så att när man läser ett språk som är nära besläktat med modersmålet så uppmärksammar man skillnaderna, medan man med ett totalt främmande språk uppmärksammar de verkliga eller inbillade likheterna.

När jag började lära mig kinesiska blev jag t.x helt lyrisk över att ?du? here ?ni?, medan jag på tysktimmarna mest satt och svor över de ord som man inte kunde skapa med ?svensk verbstam + -en?-metoden.
 
Svara - Markera som oläst
 
  
mr_shadow K18 från Söderhamn i Gävleborgs län, Idag kl 00:16 
 
Min poäng var alltså att med tyska ser man bara svårigheterna, eftersom de gemensama dragen är så självklara att de inte registreras i medvetandet. Kom på att jag borde ha skrivit det rent ut någonstans i mitt inlägg
 
Svara - Markera som oläst
 
 
jeff_lindqvist K34 från Visby i Gotlands län, Igår kl 00:19 
 
Det sägs att Mats P Malmer, legendar inom arkeologi, skrev sin tegelstensavhandling på tyska (*gulp*) men numera är det ju (precis som lilljonas säger) inte lika ?inne?.

Jag upplever det som att de klassiska högstatusspråken (franska och tyska) båda förlorade sin ställning någon gång i början av 1990-talet, då plötsligt ?alla? skulle lära sig spanska (en friskola här på Gotland har det t.o.m. som obligatoriskt ämne från årskurs 6). Folk reser väl mer nuförtiden, bl.a. till Spanien/Mexiko/Sydamerika o.s.v. och anser kanske samtidigt att man klarar sig med engelska i de tyskspråkiga länderna (en sanning med modifikation).
 
Svara - Markera som oläst
 
 
MrsDalloway T19 från Göteborg i Västra Götalands län, Igår kl 19:17 
 
Jag har läst tyska i sammanlagt sex år, från och med sjuan i högstadiet till och med sista ring i gymnasiet. Tyska har blivit mitt stora intresse, vilket inte har uppskattats så mycket i mina kretsar. Jag har kommit fram till två saker som besvarar din fråga:
1. Många tycker att tyska är fult. Jag har hört människor referera till Adolf Hitler, som visserligen talade österrikiska.
2. Det handlar om att vara ?pk?. Man är ju inte politiskt korrekt om man lär känna ett språk, som var Adolf Hitlers modersmål.. Visst är det ironiskt att skymfa hela Tyskland och tyskheten just på grund av Förintelsen?
3. Det handlar (som tidigare sagts i denna tråd) om trend. Språkligt sett, är tyskan omodern. Se bara på synkroniseringen på biograferna och i TV.

Tillgång till datorer

Tänk om alla kända författare eller filosofer(allt som oftast var de båda) hade haft tillgång till datorer, så mycket mer otroliga mängder material de hade kunnat förlösa...

EU-problem

Varför kan inte alla EU-länder som böjer genus beroende på maskulin/femininform enas om att nyckel är ett maskulint ord och inte ha olika beteckningar på den mellan länderna?

Bestämd svenska

Har ni tänkt på hur bestämd svenskan är?

Kolla på meningen "Den vita katten". 'Den' är i bestämd form, färgen vit har hamnat i bestämda 'vita' och djuret katt lägger vi till suffixet -en på för att än en gång visa att de är i bestämd form. Vi svenskar är bestämda, nästan onödigt mycket bestämda?

Språk

Det finns inte bara ett sätt, ett språk, att beskriva världen med, utan de finns flera sätt, flera hundra språk som fötts och dött, som beskriver världen på just sitt speciella sätt

Fönster

Har man ett fönster blir livet aldrig tråkigt...


eeeeeeeehhh.... har de då tänkt på att fönstret måste tvättas med jämna mellanrum? ;P

Skräp i ögat

- Du har något skräp i ögonen
- Vilket? Högra eller vänstra?

Nytt varje år

Varför måste rektorn till varje ny öppningsceremoni skriva ett nytt tal, då de alltid är nya elever som hon kommer tala inför?

Okonstlat liv i lycka

Hellre ett konstlat liv i lycka än ett oförfalskat liv i olycka?

 

Jag har hela tiden valt att leva ett oförfalskat liv i olycka, men om ja ställdes inför dilemmat att jag hade ett levnadsår kvar av mitt långa och förhoppningsvis händelserika liv och fick välja mellan att ta en massa medikament som gjorde att mitt liv blev konstlat och oäkta, men ändå lyckligt, och att inte ta några meduciner alls men att det var det äkta, riktiga skitlivet såsom du och jag känner det. Ja vill svara att ja väljer den senare vägen, men frågan har förbryllat mig och ja vet inte riktigt om ja skulle göra det. Som nu? ja undviker alla droger förutom att ta den vita drogen ? de senaste månaderna har de blivit sockerrus in excess ? och lyssna onödigt mycket på musik. Men de är ändå lika dåligt som att ja skulle dricka, ta andra ?farligare? droger eller röka så ja vet inte om ja är så mycket bättre själv än ja vill framställa mig.

 

Ja vill ha en superdator?                                                                                                                       ?nu


Tiden

We pass the time of day to forget how time passes.

Påverkbar? Jo, tack!

Vore de inte synd om inte filmer(teater), datorspel(konsolspel, brädspel, rollspel), musik (opera), allehanda TV-program och böcker inte påverkade oss?

Musik i ett svep

Kaipa ? The Glorious Silence Within

Kiss ? Anything For My Baby

Royal Hunt ? 1348

Escape from Monkey Island? Ozzie Mandrill

Saxon ? Rough And Ready

Alphaville ? Ascension Day

Bachman Turner Overdrive ? Givin? It All Away

L.A.P.D. ? P.M.S.

Thin Lizzy ? Rosalie Medley

Erasure ? How My Eyes Adore You

Fair To Midland ? Tall Tales Taste Like Sour Grapes

Roxette ? Room Service

Hinder ? Room 21

Van Halen ? A Apolitical Blues

U2 - Another Time, Another Place

Queen ? Body Language

Thin Lizzy ? The Rocker

UFO ? This Fire Burns Tonight


Vilja ha

You can't disappoint me, Because whatever you are is exactly what I want.

Människor och siffror

Turns out you can't control people. Or even predict them. Numbers are different. As I used to say, you can count on them.

Asperger

People with Asperger's want contact with other people very much; we're just pathetically clueless at it, that's all.

Känna

-I know how you must be feeling. I had a son...
-You don't know how I'm feeling because you're not me

Call

-All this time, and you didn't call.
-I was gonna call.
-You were?
-Well just to tell you that I wasn't gonna call so that you wouldn't be aggravated, sitting around waiting and wondering when I was
-gonna call?




Kanelbulletuggummi

Vill ni äta något gott så ta då och sätta i er en vetelängd alternativt kanelbulle(de som mormor eller farmor gjort - och jag vägrar klaga på att svenska språket har kvar de gamla skillnaderna mellan min fars föräldrar och min mors föräldrar) och sedan sätt i er ett tuggummi. Vet dock ej vilken smak, de som ständigt bor i min mammas väska. Då blandas alla de rester av socker och bullbitar som sitter kvar mellan tänderna(du rengör mellan tänderna på ett sätt som inte Plackers eller ordinär tandtråd ens kommer i närheten utav) och det är så snuskigt gudagott!