Livets ord?

Helen Keller,

”Jag längtar efter att få utföra en stor och ädel uppgift, men det är min främsta plikt att fullgöra små uppgifter som om de vore stora och ädla”

Och så utdrag ur boken

”Det är inte meningen att vi alla ska bygga en stor stad eller plantera en skog eller skriva en opera som uruppförs på Metropolitan i New York. Det är inte meningen att vi alla ska bli internationella stjärnor som miljontals människor känner till och har som idoler. Eller Nobelpristagare. Eller olympiska guldmedaljörer. Det är inte heller så att människor som blir berömda alltid upplever sin tillvaro som meningsfull.

Livet är oändligt rikt och meningsfullt. Problemet är att vi ofta har så bråttom att vi inte hinner uppleva allt det viktiga som vi möter och allt det meningsfulla som vi gör. Det är inte alltid vi ser hur mycket vi kan göra som är meningsfullt och viktigt. Därför måste vi stanna upp och se oss omkring för att upptäcka just detta. Vi måste sträva efter den där speciella känslan av mening.

Ibland berättar svårt sjuka patienter om hur meningsfullt de upplever att livet är, när de inte har så långt kvar. De kan se meningen i en vacker dag, i fågelsången eller i det vardagliga mötet med en annan människa. Och det är ju så – mycket av det vi tar för givet innehåller stor mening och skönhet. Det är bara det att vi inte alltid har tid att se, lyssna och känna efter.

Hur finner man då det som för en själv är meningsfullt? Vi måste söka svaret inom oss själva och vi måste avsätta tid och kraft för detta sökande. Vi måste ge oss tid för reflektion. Ibland kan vi ha mycket att vinna på att söka råd av våra medmänniskor och få en möjlighet till gemensam reflektion. En annan människas perspektiv kan vara förlösande i en situation där vi känner att vi ensamma inte förmår. /…/

Men det är inte alltid som vi behöver reflektera tillsammans med andra. Ibland kan vi behöva ge oss tid att vara ensamma med oss själva. I det kollektiva samhället som vi lever idag är det sällan som vi får tid för oss själva – tid att reflektera, möts oss själva och ställa oss frågorna vem vi är, vart vi är på väg och varför.”

En toalettvägg har stoltserat med citatet,

”Jag har aldrig träffat någon som på dödsbädden önskat att han hade tillbringat mer tid på jobbet”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback