Kommunikation över gränserna

Kommunikation utöver det fysiska rummets begränsning och dess tidsbundenhet har människan sysslat med länge, länge. När den orala kulturen inte längre var den etablerade och man påbörjade med den skriftliga kulturen, så kunde alla som någorlunda kunde skriva på ett någorlunda tydligt och för mottagares skull förståeligt sätt, så kom hieroglyfer, ristningar och annat som de i avsaknad av papper kunde pränta in skrift på. Sedan hade vi papper som kom in från Kina och pergament, papyrus och annat pappersliknande, efter det kom den typografiska kulturen med böcker och boktryckarkonsten. Tänker bespara er läsare en alltför djupare dykning i dessa ämnen. Ända tills idag så har vi försökt komma ifrån begränsningen med telegraf, senare telefonen, tv, Internet. Men vi är ändå inte där än….
Här vill jag till min argumentation ta upp Jules Verne. Ni vet, fransmannen som anses vara THE FATHER till all science fiction. En riktig grym snubbe med andra ord. Han var såååå långt före sin tid med att tänka ut ubåtar innan de ens existerande, med att tänka ut att man via telefonnätet kunde höra nyheter vilket under 1800-talets slutfaser realiserades.
Nu hoppar vi till vår egen tid och tittar på George Lucas. Ni vet, amerikanska sciencefiction filmmakaren. I hans episka magnum opus Star Wars så bryter han barriärerna, det fysiska rummet och tidsbundenheten, det spatial-temporala rummet om man nu vill låta smått stelare än lagboken eller Jürgen Habermas passar också in som en torr, beige en. Vi kommunicerar med varandra via hologram, och där pratar vi med varandra öga mot öga, precis såsom Thompson och McQuail vill ha det. Inte via mobil där våra symboliska tecken, signaler och tonfall försvinner och vi får förlita oss på smileys eller andra för att visa våra känslor. Har du försökt att i en dialog försöka lägga in ironi i dina meningar? Då kanske du också vet att det är svårt att upptäcka, då man inte har röstläget att bekräfta ironin.
Visst vi försöker fortfarande att trotsa hindren. Sky tillsammans med webcam är ett sätt, och det visar på att utvecklingen går framåt. Men kanske är det hologrammet som gör att vi på avstånd kan tala med varandra precis som delade vi samma rum och samma tid? Det som är ganska verkligt i Star Wars-filmerna är att hologrammet är skakigt och knackigt… precis som att det fortfarande finns förbättringar att göra på kommunikationsfronten ? Vi får se om Lucas har rätt att det är vägen med hologram vi ska vandra.

Aja… vi måste fortfarande komma förbi gränserna. Eller kanske det inte går? Kanske det bara är ett hinder som filmens, drömmens och fantasins värld kan upplösa?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback